Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών

Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών – Διοίκηση

Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών ιδρύθηκε το 1957 (ως Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών) με βασική τότε αποστολή την υποστήριξη των πλοίων αποβάσεως του Στόλου. Το 1958 αναδιοργανώθηκε και μετονομάστηκε σε Διοίκηση Ο.Υ.Κ (Δ/ΟΥΚ), μεταφέροντας την έδρα της στον στρατόπεδο Σκαραμαγκά, στις σημερινές της εγκαταστάσεις, ενώ τον επόμενο χρόνο μετονομάστηκε σε Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ), ονομασία την οποία διατήρησε έως το 2002 οπότε και αναβαθμίστηκε σε Διοίκηση του ΠΝ (ΔΥΚ).

Η ΔΥΚ υπάγεται επιχειρησιακά στο Αρχηγείο Στόλου. Στελεχώνεται αποκλειστικά από μόνιμα στελέχη τα οποία επανδρώνουν τις επιχειρησιακές ομάδες και μέσα της. Συγκεκριμένα, η ΔΥΚ διατηρεί σε άμεση ετοιμότητα και κορυφαίο επιχειρησιακό επίπεδο Ομάδες Ανορθοδόξου Πολέμου (ΟΑΠ), Αμφιβίων Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), Εξουδετερώσεως Ναρκών-Βομβών (ΟΕΝ) και στολίσκο Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ), με δυνατότητα ταχύτατης αναπτύξεως σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας ή και εκτός αυτής, όπως έχει απαιτηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Τα στελέχη της ΔΥΚ, πέρα από την συνεχή τους συμμετοχή σε ασκήσεις και αποστολές, εκπαιδεύονται σε σχολεία ειδικών επιχειρήσεων του εσωτερικού και εξωτερικού σε εξειδικεύσεις ελευθέρου σκοπευτού, ιατρικής μάχης, περιπόλων μακράς ακτίνας δράσεως, πυροτεχνουργού, μάχης εκ του σύνεγγυς, αιχμαλωσίας-αποδράσεως-διαφυγής, περιπόλων αναγνωρίσεως κ.ά, διατηρώντας και επαυξάνοντας διαρκώς την μαχητική τους ικανότητα.

Το έργο της ΔΥΚ υποβοηθείται από την Βάση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΒΥΚ), η οποία διεκπεραιώνει την διοικητική μέριμνα της ΔΥΚ σε οχήματα, πυρομαχικά, τροφοδοσία και καύσιμα. Επιπρόσθετα φροντίζει για την συντήρηση των επιχειρησιακών μέσων, του οπλισμού και του εξοπλισμού των Ομάδων και των Σκαφών καθώς και των κτιριακών εγκαταστάσεων όπου στεγάζεται το προσωπικό.

Η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) αποτελεί την δεύτερη υποτεταγμένη υπηρεσία της ΔΥΚ. Κύρια αποστολή της ΣΥΚ είναι η εκπαίδευση νέων Υποβρυχίων Καταστροφέων στο Σχολείο Βασικής Εκπαιδεύσεως, όπου το σύνηθες ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται μεταξύ 10%-15%. Οι προερχόμενοι από το ΠΝ απόφοιτοι αποδίδονται στην ΔΥΚ, κατόπιν επιτυχούς ολοκληρώσεως και του Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως ΥΚτ. Επιπροσθέτως, η ΣΥΚ διεξάγει Σχολεία Αυτοδυτών, Καταδυτικής Ιατρικής, Ναυαγοσωστών, Πληρωμάτων ΣΑΠ, Πολεμικών Τεχνών και Εκπαιδευτών, στα οποία φοιτά και προσωπικό των ετέρων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η ΔΥΚ, πέραν των αμιγώς στρατιωτικών αποστολών της, αναλαμβάνει και έργα κοινωνικού χαρακτήρα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την συμμετοχή σε αποστολές Έρευνας/Διάσωσης και εξουδετερώσεως πυρομαχικών, κυρίως Β’ ΠΠ, τα οποία ανευρίσκονται στις παράκτιες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Διοίκηση

Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) αποτελεί τη Διοίκηση στην οποία εντάσσονται οι Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ), Ομάδα Αμφίβιων Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), Ομάδα Εξουδετερώσεων Ναρκών (ΟΕΝ), τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), και Υποβρύχια Οχήματα (ΥΠΟΧ), η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ), και η Βάση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΒΥΚ) σύμφωνα με την Επιχειρησιακή Σχεδίαση και τις διαταγές ΓΕΕΘΑ και ΑΣ.

Θυρεός ΔΥΚ

Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών
Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών

Αποστολές ΔΥΚ στην ειρήνη

  1. Συμμετοχή σε επιχειρήσεις ΝΑΤΟ-Διασυμμαχικές (π.χ. Αtalanta στον Ινδικό Ωκεανό)
  2. Συμμετοχή σε επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής ΜΙΟ(Μaritime Ιnterdiction Ops).
  3. Συνδρομή σε επιχειρήσεις Έρευνας-Διάσωσης.
  4. Συμμετοχή σε επιχειρήσεις Ναρκοθηρείας.
  5. Συνδρομή σε διάσωση πληρώματος Υ/β.
  6. Δυνατότητα ανάληψης αντιτρομοκρατικών αποστολών.
Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών

Αναλαμβανόμενα έργα κοινωνικού χαρακτήρα

  1. Επιδείξεις στο πλαίσιο προβολής των δυνατοτήτων/δραστηριοτήτων της ΔΥΚ.
  2. Εξουδετερώσεις ανευρεθέντων εκρηκτικών μηχανισμών/πυρομαχικών σε θαλάσσιες περιοχές.
  3. Καταδυτικές δραστηριότητες όπου απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό του Π.Ν. (π.χ. ανέλκυση πυρομαχικών από λίμνες).