Από 29 Σεπτεμβρίου ως 02 Οκτωβρίου 2019 άγημα Βατραχανθρώπων του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων μετέβη στη μαρτυρική Κύπρο και συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας από τον αγγλικό ζυγό το 1959 μετά τον επιτυχή τετραετή αιματηρό αγώνα της ΕΟΚΑ, ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση του Προέδρου του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Κύπρου Μάκη Οικονομίδη.

Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, συμμετείχαμε με τους αδελφούς του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων στο μνημόσυνο των ευκλεώς πεσόντων καταδρομέων υπέρ βωμών κι εστιών στην 33 Μοίρα Καταδρομών στο Σταυροβούνι της Κύπρου, όπου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων κατέθεσε στεφάνι εις ένδειξη αιώνιας ευγνωμοσύνης και χρέους τιμής για τους Έλληνες μαχητές όλης της μακραίωνης ιστορίας.

Την Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 επισκεφτήκαμε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Κύπρου Μάκη Οικονομίδη και με το μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου Ανδρέα Καραμάνη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, και συναντηθήκαμε με τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο, σε μία βαθιά συζήτηση για πνευματικά κι εθνικά θέματα της επικαιρότητας.
Επίσης συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτριο Συλλούρη, και με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλειο Πάλμα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και είχαμε μία βαθιά συζήτηση για φλέγοντα εθνικά θέματα της επικαιρότητας.

Επισκεφτήκαμε τον συγκλονιστικό Τύμβο της Μακεδονίτισας, με τους τάφους των πεσόντων του 1964-1974 και το Νοράτλας της τραγικής επιχείρησης ΝΊΚΗ.

Την Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 παρακολουθήσαμε την παρέλαση στη Λευκωσία κατά την οποία εορτάζεται η απελευθέρωσή της από την αποικιοκρατικό ζυγό της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισκεφτήκαμε τα συγκλονιστικά Φυλακισμένα Μνήματα της διχοτομημένης ακόμη ένεκα των “ισχυρών μας συμμάχων” Λευκωσίας, τόπο φυλάκισης, άγριου βασανισμού και θανάτωσης με απαγχονισμό των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Κελιά υγρά και κρύα, χωρίς παράθυρα, τόποι εξουθένωσης κι εξόντωσης, εκεί που οι εξουσιαστές έβγαλαν το ανθρώπινο προσωπείο τους κι εμφάνισαν την τερατώδη φύση τους!
Εκεί νεαρά παιδιά 18-25 ετών, ντρόπιασαν με την αγνή τους ψυχή και την ανδρεία τους αντίσταση το στυγνό κατακτητή, οδηγούμενα πρόθυμα, με θεία μέθη στον ένδοξο θάνατο, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και αυτοσχέδια ποιήματα γεμάτα φιλοπατρία και πόθο για τη λευτεριά!

Συνταρακτική η ξενάγηση του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Δήμου Βρυωνίδη, που έχοντας υποστεί τα δεινά της Αγγλοκρατικης “φιλοξενίας”, μας μετέφερε για λίγο από τα τάρταρα της ανθρώπινης ασυνειδησίας στα φωτεινά ύψη της κατακτημένης με θυσίες αρετής!

Δεν αξίζει λύπη για τους ήρωες, αξίζει μνήμη, χαρά και αγάπη, τραγούδι κι αιώνιος ύμνος!

Είμαστε υπερήφανοι για τα ύψη του ήθους τους κι ευελπιστούμε να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους!

Το ίδιο βράδυ είχαμε συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων στη ναυαρχίδα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων στην πλατεία Φανερωμένης, δίπλα από το οδόφραγμα Λήδρας, με τον αγαπητό Πρόεδρό του Μάκη Οικονομίδη και τους αδελφούς Καταδρομείς μέλη του καθώς επίσης και με μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου, όπου ξεναγηθήκαμε στο καταπληκτικό Μουσείο των Καταδρομών, που αποτελεί και την παρακατάθεση ψυχής όλων τους, φόρος τιμής στους πεσόντες, ιερό ασκητήριο ψυχής και πνεύματος για τους ζώντες και ιστορικό σχολείο για τις μέλλουσες γενιές. Ο λόγος του παλαίμαχου του ηρωικού και δραματικού αγώνα του 1974, προέδρου του ΠΣΕΚ, όπως πάντα ζωογοννητικός, εμπνευσμένος και βαθύς, όπως ταιριάζει σε ανθρώπους που τους γονιμοποίησαν ο άνεμοι του θανάτου, αλλά τους κέρδισε το μεγαλείο της Ζωής!
Μας άγγιξε όλους με τη θέρμη του λόγου και της υποδοχής στο τραπέζι, που επακολούθησε, όπου παρακάθισαν μεταξύ πολλών άλλων αδελφών κι ο στρατηγός Κώστας Τραχανατζής κι η σύζυγος κι η κόρη του αγνοουμένου ήρωα της 33 Μοίρας Καταδρομών λοχαγού Κ/Δ Νικολάου Κατούντα!

Στο τραπέζι φυσικά κυριάρχησαν συζητήσεις για τα τραγικά γεγονότα του 1974 και για τα φλέγοντα εθνικά θέματα της επικαιρότητας.

Την Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2019 αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων επισκέφθηκε το Αρχηγείο Ναυτικού και τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών Κύπρου στη Ναυτική Βάση Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη στο Μαρί. Αφού έγινε ενημέρωση από το Διοικητή Ναυτικού, που θαυματουργικά σώθηκε από την έκρηξη στο Μαρί, το Διοικητή κι Υποδιοικητή της ΜΥΚ, περιηγηθήκαμε στις άρτιες εγκαταστάσεις και προσκυνήσαμε στο μνημείο των θυμάτων της εκρήξεως, που έλαβε χώρα το 2011, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους βυθίζοντας την Κύπρο στο πένθος. Η ανθρώπινη αμέλεια στη μέγιστη συνέπειά της, με μία πρωτοφανή σε διεθνές επίπεδο έκρηξη, υπήρξε προάγγελος της οικονομικής κρίσης των επομένων ετών, γεγονός που θυμίζει τους κύκλους των εθνικών βιορυθμών, που οφείλουμε προσεκτικά να παρατηρούμε. Αμέσως μετά παρακολουθήσαμε μέρος της εκπαίδευσης του Σχολείου Βατραχανθρώπων, το οποίο και ενθαρρύναμε δεόντως!

Εκ μέρους του Δ. Σ. θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στα μέλη ΔΣ του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου, στον αγαπητό Πρόεδρό του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Κύπρου κ. Μάκη Οικονομίδη και τους αδελφούς Καταδρομείς καθώς επίσης στο Διοικητή Ναυτικού Κύπρου και στο Διοικητή κι Υποδιοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών Κύπρου.

Τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των μελών του Δ.Σ. καλύφθηκαν από τα ίδια τα μέλη και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων δεν είχε καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ενισχύστε το Έργο μας

καταθέτοντας, όποιο ποσό μπορείτε, στο λογαριασμό μας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 6056-040030-066